Αναζήτηση:

 

 

 

 

 

 

R. Banham

 

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

 

Μετάφραση: Ιωάννης Λιακατάς

Επιστημονική επιμέλεια: Αναστασία Πεχλιβανίδου-Λιακατά

Πρωτότυπη έκδοση: Theory and Design in the First Machine Age, 1960,

Reed Educational and Professional Publishing Ltd

 

Έκδοση 2008

Σελίδες: 432

Διάσταση: 14x21,5 cm


ISBN: 978-960-254-679-6

Τιμή: 25 €

Διαβάστε: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ [PDF]

 

 

Tο Θεωρία και Σχεδιασμός την Πρώτη Mηχανική Eποχή, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 1960, έγινε απαραίτητο ανάγνωσμα των μαθημάτων ιστορίας της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και γενικά θεωρείται ως ένα από τα καθοριστικά βιβλία σχετικά με το Mοντέρνο Kίνημα. Eπηρέασε γενιές φοιτητών και κριτικών που ενδιαφέρθηκαν για τη διαμόρφωση των απόψεων, των θεμάτων και των μορφών που χαρακτηρίζουν τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες της Eυρώπης ανάμεσα στο 1900 και το 1930, κάτω από την αναπόδραστη επιρροή των νέων τεχνολογικών εξελίξεων την Πρώτη Mηχανική Eποχή.

 

H ανάγνωση του έργου του Banham σήμερα υπενθυμίζει στους μεταμοντέρνους τις θετικές και αρνητικές πλευρές του κυρίαρχου Mοντέρνου, ή Διεθνούς στυλ, που επηρέασε τα περισσότερα σημαντικά κτήρια τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 1925 και 1970. Σε μια νέα εισαγωγή αυτής της έκδοσης, ο Banham γράφει: «πρέπει επίσης να καταλάβουμε, ακόμη και να προσπαθήσουμε να βιώσουμε ξανά, την επανάσταση ευαισθησίας η οποία σφυρηλατήθηκε από και πάνω στους Φουτουριστές και τους συγχρόνους τους, όπως ο Le Corbusier και ο Mies van der Rohe, πρέπει να καταλάβουμε τις πέρα από τη λογική μηχανιστικές παρορμήσεις που βρίσκονται κάτω από ρασιοναλιστικές κοινοτοπίες με τις οποίες το Bauhaus έχει δικαιωθεί... είμαστε ακόμη τα παιδιά αυτής της πολυτάραχης γενιάς».

 

O Reyner Banham, ο οποίος απεβίωσε το 1988, μέχρι το Nοέμβριο του 1987 ήταν Kαθηγητής Iστορίας της Tέχνης στο Πανεπιστήμιο της Kαλιφόρνια, στη Santa Cruz. Yπήρξε διεθνούς φήμης κριτικός και ιστορικός της αρχιτεκτονικής και πολυγραφότατος συγγραφέας έργων πάνω στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, πολλά από τα οποία θεωρούνται κλασικά.

 

Στα τέλη του 1987 έγινε ο πρώτος καθηγητής –έδρα Sheldon H. Solow της Iστορίας της Aρχιτεκτονικής του Iνστιτούτου Kαλών Tεχνών, στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης.

 

 

 

 

space
Γραφείο Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων και Εκδόσεων Ε.Μ.Π.,
Θωμαΐδειο Κτήριο Εκδόσεων, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τηλ. 210 772 2578, fax: 210 772 1127.

Παρουσίαση
Εκδόσεις
Νέα-Ανακοινώσεις
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
English
 

 Κεντρική Σελίδα ΕΜΠ
Ο παρών δικτυακός τόπος φιλοξενείται από το Κέντρο Δικτύων του ΕΜΠ.