Αναζήτηση:

 

 

 

 

 

 

E. M. Purcell

 

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ-ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

Σειρά Φυσικής του Berkeley, Τόμος 2, δεύτερη αγγλική έκδοση

 
Mετάφραση: Α. Κώνστα, Α. Φίλιππας, Ε. Δρης, Θ. Αλεξόπουλος, Ε. Φωκίτης


Eπιστημονική επιμέλεια: Α. Κώνστα

 

Πρωτότυπη έκδοση: Electricity and Magnetism, 2nd edition, Mc Graw-Hill Inc., 1985

 
Έκδοση 2004

Σελίδες: 504

Διάσταση: 21x27 cm

Σχήματα: 278


ISBN: 960-254-649-2

Τιμή: 36

 

Στο βιβλίο αυτό, που αποτελεί το δεύτερο τόμο των «Μαθημάτων Φυσικής Berkeley», αναπτύσσονται με τη συνήθη σειρά τα κλασικά θέματα του Ηλεκτρομαγνητισμού: ηλεκτροστατική, συνεχή ρεύματα, μαγνητικό πεδίο, ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, εξισώσεις Maxwell και ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ηλεκτρική και μαγνητική πόλωση της ύλης. Όμως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τα θέματα αυτά δεν ακολουθεί πάντα την παραδοσιακή μέθοδο. Ιδιαίτερα για τη μελέτη των κινούμενων φορτίων και τον ορισμό και την ερμηνεία της έννοιας του μαγνητικού πεδίου, ο συγγραφέας πραγματεύεται τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία ως εκδηλώσεις της θεωρίας της σχετικότητας και εστιάζει την προσοχή σε μερικά θεμελιώδη θέματα, όπως η διατήρηση και το αναλλοίωτο του ηλεκτρικού φορτίου. Έτσι, η έννοια του μαγνητικού πεδίου εισάγεται φυσιολογικά, ως αποτέλεσμα της κίνησης ηλεκτρικών φορτίων, και τονίζεται η ισοδυναμία ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, με τη χρησιμοποίηση των μετασχηματισμών της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας.

Η ερμηνεία της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, καθώς και η προσέγγιση στη μελέτη των ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων μέσα στην ύλη είναι κυρίως «μικροσκοπική», με τη χρησιμοποίηση της ατομικής δομής της ύλης και με έμφαση στη φύση των ατομικών και μοριακών διπόλων, τόσο των ηλεκτρικών όσο και των μαγνητικών.

Για την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών που χρησιμοποιούνται εδώ, γίνεται λεπτομερής και ευκρινής ανάπτυξη των απαραίτητων μαθηματικών γνώσεων και ο μαθηματικός εξοπλισμός του φοιτητή επεκτείνεται με την προσθήκη μερικών εργαλείων από το διανυσματικό λογισμό - βαθμίδα, απόκλιση, στροβιλισμό και Λαπλασιανή, που αναπτύσσονται στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου.

Κάθε ένα από τα 11 Κεφάλαια συνοδεύεται από πολλά επεξηγηματικά και πολύ παραστατικά σχήματα και από έναν μεγάλο αριθμό προβλημάτων για την εμπέδωση του περιεχομένου του, ενώ στο τέλος του βιβλίου εισάγονται, σε παραρτήματα, μια σύντομη ανασκόπηση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας και τρία εξειδικευμένα θέματα: η ακτινοβολία από επιταχυνόμενο φορτίο, η υπεραγωγιμότητα και ο μαγνητικός συντονισμός.

 

 

 

 

 

 

space
Γραφείο Πανεπιστημιακών Συγγραμμάτων και Εκδόσεων Ε.Μ.Π.,
Θωμαΐδειο Κτήριο Εκδόσεων, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τηλ. 210 772 2578, fax: 210 772 1127.

Παρουσίαση
Εκδόσεις
Νέα-Ανακοινώσεις
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
English
 

 Κεντρική Σελίδα ΕΜΠ
Ο παρών δικτυακός τόπος φιλοξενείται από το Κέντρο Δικτύων του ΕΜΠ.